Borkészítés

A borkészítés folyamata magába foglalja a szőlő feldolgozását és erjesztését. Továbbá a borok érlelését, készre kezelését és az alkalmazott technológiai eljárásokat. Gyümölcsbor esetén is hasonló eljárásokról beszélhetünk, de a gyümölcsborok, sem pedig a borról elnevezett egyéb máshová sorolható italok (például a mézbor, eperbor) nem tartoznak a borkészítés témakörébe.

A technológia és eszközeink megválasztása attól függ, hogy milyen alapanyagból – amit a területi, vagy piaci (vagyis az ökológiai, infrastrukturális) adottságok és igények, a szőlőfajtája, a szüret időpontja és módja befolyásolnak -, milyen típusú és minőségű bor készül.

Lépései:

  • Szőlő szállítása, majd feldolgozása:
    Bogyózás (választható)
    Zúzás (választható)
    Sajtolás
  • Szőlőmust kezelése (választható)
  • Mustjavítás (választható)
  • Erjedés
  • Almasavbontás (választható)
  • Érlelés (választható)
  • Borkezelés, stabilizálás (választható)
  • Borjavítás (választható)
  • Vizsgálatok

Okleveles borbírálóként, hátam mögött megannyi kiváló évjárattal a szenvedélyemmé vált a borkészítés témaköre. Ha a témában kérdés merülne fel Önben, kollégáimmal szívesen állunk rendelkezésére.